Kaltsium on inimeste jaoks üks kõige olulisemaid elemente. See on seotud paljude meie organismis toimuvate oluliste protsessidega. Seda leidub järgmistes süsteemides:
Kaltsiumit on vaja luukoe taastamiseks ja mitmete teiste oluliste protsesside toimimiseks meie kehas. Selle sobiva taseme säilitamine on tervise hoidmiseks äärmiselt oluline. Siiski ei ole see nii lihtne.
Soovitusliku kaltsiumikoguse saamiseks on vaja kolmveerand liitrit piima päevas. Peale laste tarbivad väga vähesed inimesed nii palju piima.
Muud kaltsiumirikkad toiduained on mandlid ja Brasiilia pähklid. Kui väldite piima ja piimatooteid, Siis peaksite tarbima päevas koguni pool kilo mandleid, et saada piisavalt kaltsiumi.
Ka rohelised lehtköögiviljad, näiteks brokoli, on hea selle mineraali allikas. Kui brokoli oleks Teie ainus kaltsiumiallikas, peaksite tarbima koguni ... kaks kilo päevas!
Kaltsiumi imendumine on erinevas vanuses natuke erinev. Imikutel vahemikus ligikaudu 30-60% ning suurematel lastel 25-40% sõltuvalt tarbitavatest kogustest. Teismeeas on imendumine samuti suhteliselt kõrge, seejärel aga langeb, olles täiskasvanutel 20-25% (raseduse ajal jälle suurem) ning vanemas eas veelgi madalam.
Madal kaltsiumisisaldus organismis soodustab kahjuks luu mineraalse tiheduse vähenemist. Kõigest 1% luudest väljaspool leiduvast kaltsiumist on seotud õigete elutähtsate funktsioonide jaoks vajalike protsessidega. Kui selle tase kudedes, näiteks veres või ajus, väheneb, „laenavad“ need luudesse talletatud kaltsiumi.
*https://tervisekool.ee/tervisekool/failid/File/lugemist/ talumatus/ajakiri/Kuidas%20v%C3%A4ltida%20 kaltsiumipuudust.pdf [juurdepääs:09.06.2023]